Monohydrát kyseliny citrónovej
Sumárny vzorec: | C6H8O7·H2O |
Schéma molekuly: | |
CAS číslo: | 77-92-9 |
Ako vyzerá: | biely kryštalický prášok |
LD50: | 3g/kg (potkan, orálne) |
Všeobecné informácie
Kyselina citrónová je pri izbovej teplote biely kryštalický prášok. Vyskytuje sa v bezvodej forme alebo ako monohydrát.
Kyselina citrónová je slabá organická kyselina. Je to prirodzená konzervačná látka, v potravinárstve sa používa na zvýraznenie kyslej chuti jedál a nápojov. Vyskytuje sa v metabolizme tukov, bielkovín a sacharidov takmer všetkých živých organizmov ako súčasť Krebsovho cyklu = cyklu kyseliny citrónovej. V pomerne vysokých koncentráciách sa vyskytuje v mnohých druhoch zeleniny a ovocia, prevažne citrusov.
Má široké využitie v čistiacich prostriedkoch, potravinárstve (E330), chemickom, farmaceutickom priemysle, oceliarstve, fotografii.
Bezpečnosť
Údaje o karcinogénnych, mutagénnych a teratogénnych účinkoch a o vývojovej toxicite nie sú dostupné. Kontakt so suchou kyselinou citrónovou alebo koncentrovanými roztokmi môže viesť k podráždeniu pokožky a očí, môže spôsobiť sčervenanie, svrbenie, bolesť.
Nadmerné užívanie poškodzuje zubnú sklovinu. Pri kontakte s očami môže spôsobiť pálenie, pri dlhšej expozícii oslepnutie. Vysoké koncentrácie niekedy môžu poškodiť a odfarbiť vlasy.
Dráždi dýchacie cesty. Medzi prejavy patria kašeľ, sťažené dýchanie. Pri požití dráždi tráviacu sústavu. Môže spôsobiť vracanie, nevoľnosť a hnačku. Extrémne vysoké dávky môžu spôsobiť poruchy tráviacej sústavy. Pri vážnych prípadoch požitia môže spôsobiť nedostatok vápnika v krvi.
Intolerancia – neznášanlivosť kyseliny citrónovej je málo známy typ potravinovej neznášanlivosti (neschopnosť stráviť určitú látku). Poškodení hlásia rôzne reakcie na výrobky s obsahom kyseliny citrónovej, ktoré sa nepripisujú jej vlastnostiam ako kyseliny ani precitlivenosti na hubu Aspergillus niger, ktorá sa bežne vyskytuje v potravinách prirodzene bohatých na kyselinu citrónovú. Niektorí ľudia sa sťažujú na nadúvanie, migrénu, kŕče, hnačky, sťažené dýchanie, nejasné videnie či vyrážky po kontakte s kyselinou citrónovou.
Zdroje a viac informácií:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Citric_acid
- https://en.wikipedia.org/wiki/Citric_acid_intolerance
- https://www.chiark.greenend.org.uk/~vclarke/citric.html
- https://www.avantormaterials.com/documents/MSDS/usa/English/C4730_msds_us_cov_Default.pdf
- https://sciencelab.com/xMSDS-Citric_acid-9923494
Vypracovali:
- Lenka (výber a preklad)
- Ing. Marián Fillo (grafická úprava - približne 30 minút čistého času)
Len vďaka dobrovoľným príspevkom čitateľov a poslucháčov môže Sloboda v očkovaní prinášať všetkým ľuďom bezplatne dôležité informácie (nielen) o očkovaní. Ak si myslíte, že naša práca má hodnotu, a ak je to vo vašich možnostiach, prispejte, prosím, na ďalší chod tejto stránky. Každé euro a každý cent je dobrý a srdečne ďakujeme zaň!
Môžete však priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom.