Monohydrát asparagínu
Sumárny vzorec: | C4H8N2O3·H2O |
Schéma molekuly: | |
CAS číslo: | 5794-13-8 |
Ako vyzerá: | biele kryštály |
LD50: | neznáma |
Všeobecné informácie
Asparagín je jednou z 20 najbežnejších aminokyselín na Zemi. Bol prvou izolovanou aminokyselinou. V roku 1806 ho zo šťavy špargle v kryštalickej forme izolovali Nicolas Vauquelin a Pierre Jean Robiquet. Je neesenciálny, to znamená, že ho ľudské telo dokáže syntetizovať z metabolitov a nie je nevyhnutné ho prijímať v potrave.
Vyskytuje sa najmä v mliečnych výrobkoch, hovädzom mäse, hydine, vajciach, rybách, morských plodoch, špargli, zemiakoch, strukovinách, orechoch, semenách, celozrnných produktoch. Je potrebný pre nervovú sústavu a syntézu amoniaku.
Bezpečnosť
Údaje o karcinogénnych, mutagénnych a teratogénnych účinkoch a o vývojovej toxicite nie sú dostupné. Toxický pre pľúca a sliznicové membrány. Dlhodobé alebo opakované vystavenie môže poškodiť cieľové orgány.
Medzi možné riziká patrí podráždenie tráviacej sústavy pri nadmernom požití. Pri vdýchnutí, kontakte s pokožkou a s očami, ako ani pri dlhodobej expozícii nie sú okrem mechanického podráždenia známe ďalšie nepriaznivé účinky.
Zdroje a viac informácií:
- https://www.avantormaterials.com/documents/MSDS/usa/English/A7632_msds_us_Default.pdf
- https://en.wikipedia.org/wiki/Asparagine
- https://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9927088
Vypracovali:
- Lenka (výber a preklad)
- Ing. Marián Fillo (grafická úprava - približne 15 minút čistého času)
Len vďaka dobrovoľným príspevkom čitateľov a poslucháčov môže Sloboda v očkovaní prinášať všetkým ľuďom bezplatne dôležité informácie (nielen) o očkovaní. Ak si myslíte, že naša práca má hodnotu, a ak je to vo vašich možnostiach, prispejte, prosím, na ďalší chod tejto stránky. Každé euro a každý cent je dobrý a srdečne ďakujeme zaň!
Môžete však priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom.