Glutaraldehyd
Sumárny vzorec: | C5H8O2 |
Schéma molekuly: | |
CAS číslo: | 111-30-8 |
Ako vyzerá: | číra tekutina |
LD50: |
134 mg/kg (potkan, orálne), 100 mg/kg (myš, orálne), 2,5 g/kg (potkan, dermálne), 5,84 g/kg (myš, dermálne) |
Všeobecné informácie
Glutaraldehyd je dráždivá, bezfarebná, olejovitá tekutina so zápachom, podobným zhnitému jablku.
Používa sa na sterilizáciu lekárskeho a zubárskeho náčinia, ako aj na priemyselné ošetrenie vody a ako konzervant. 1‰–1% roztok sa používa na dezinfekciu a konzerváciu na dlhodobé uskladnenie. Okrem mnohých vírusov a iných mikroorganizmov zabíja aj endospóry. 10% roztok sa používa na odstraňovanie bradavíc.
Používa sa aj pri ťažbe bridlicového plynu ako prostriedok na zabíjanie baktérií, ktorých rast by mohol poškodiť ťažbu.
Vo farmaceutickom priemysle sa používa pri syntéze umelých bielkovín na spájanie peptidov, ako aj na inaktiváciu (zneškodnenie) bakteriálnych toxínov (jedov).
Bezpečnosť
Glutaraldehyd je dráždivý pre pokožku i oči, nebezpečný pri požití i vdýchnutí. Môže poškodiť bunkové tkanivo slizníc očí, úst a dýchacej sústavy. Styk s pokožkou môže spôsobiť popáleniny. Vdýchnutie môže spôsobiť kašľanie, dusenie sa a dýchavičnosť. Vo vyšších dávkach môže spôsobiť smrť.
Karcinogenické (rakovinotvorné) účinky doposiaľ neboli zistené.
Glutaraldehyd je mutagénny (spôsobuje mutácie DNA) pre niektoré baktérie a telesné bunky cicavcov.
Teratogenické účinky (poškodenia plodu tehotných žien/samíc) doposiaľ neboli zistené.
Glutaraldehyd môže byť jedovatý pre krv, pohlavné orgány, pečeň, sliznice, slezinu, centrálnu nervovú sústavu a močové ústrojenstvo.
Po styku s glutaraldehydom je potrebné postihnuté miesto omyť veľkým množstvom vody. V prípade vdýchnutia môže byť potrebné umelé dýchanie a okamžité vyhľadanie lekárskej pomoci. Dýchanie z úst do úst môže byť nebezpečné pre poskytovateľa pomoci.
Zdroje a viac informácií:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Glutaraldehyde
- https://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9924161
- https://www.pnas.org/content/79/16/5042.full.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15795166
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1455446
Vypracoval:
- Ing. Marián Fillo
Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.