Re:Re:Re:história

Ing. Marián FILLO | 28.11.2013

OK, keby sme mali Tisa porovnávať trebárs s Ficom, Mečiarom, Dzurindom či Miklošom, je veľmi dobre možné, že by z porovnania vyšiel Tiso lepšie, nevravím že nie. Každopádne to však podľa mojich vedomostí nebolo zďaleka také neviniatko, ako to "kotlebovci" tvrdia, viď napr.:

"Okrem toho, že Tiso klamal vo vlastnej interpretácii začiatku Povstania, o ktorom mal úplne iné vedomosti, je fascinujúca tá časť, kde spomína, že Židia sa mali dobre. Toto klamstvo napísal v súkromnom liste najvyššej cirkevnej autorite – v čase, keď už vedel, ako dopadli Židia deportovaní v roku 1944 a keď sa opäť obnovili transporty zo Slovenska. List napísal v reakcii na intervenciu vatikánskeho chargé d´affaires Burzia, ktorý Tisa požiadal, aby sa pokúsil zamedziť zatýkaniu židovských osôb vrátane konvertitov, na čo Tiso reagoval, že o tom nič nevie a preto ho Burzio obvinil z klamstva. Urazený Tiso Burzia po hádke nediplomaticky vyhodil. Napriek tomu Burzio ešte raz navštívil prezidenta v prospech prenasledovaných Židov. O výsledku stretnutia napísal 6.oktróbra 1944 do Ríma list, v ktorom sa uvádzalo: „Nenašiel som u neho nijaké pochopenie a ani jediné slovo súcitu s prenasledovanými: v Židoch vidí príčinu každého zla a bráni opatrenia Nemcov proti Židom ako diktované najvyššími vojnovými záujmami.“"
https://blackblog.sk/jozef-tiso-a-zidia-reakcia-na-caste-myty-v-tejto-oblasti/

To, že sa starám o blaho svojho národa predsa neznamená, že mám nenávidieť a likvidovať iný národ, tobôž ak som kňaz Katolíckej cirkvi. Či?

Pridať nový príspevok