história

Janko Hraško | 27.11.2013

Podľa mňa na hodnotenie histórie vojnového Slovenského štátu ešte nemáme dostatočné informácie ani dostatočný odstup. Komunisti prekrúcal históriu, demokrati ju prekrúcajú ešte viacej.

Jeden známy mi rozprával, že slovenská vláda platila za transporty Židov preto, lebo Nemci chceli odviesť iba mužov a naša vláda trvala na tom, aby sa netrhali rodiny. Nemci nemali záujem o "neproduktívne" ženy a deti, tak vláda musela zaplatiť spojené náklady. Vtedy to ešte vyzeralo, a Nemci to deklarovali, že potrebujú mužov na prácu, ešte nebolo známe, že konečným cieľom je genocída.

Kolega mi zase rozprával, že po prvých potýčkach slovenskej a nemeckej armády a zrode povstania sa Nemci chystali na drvivé odstrašujúce bombardovanie Zvolena, Banskej Bystrice a Brezna. Tiso údajne len-len presvedčil Hitlera aby to nerobil. Ocenenie nemeckých generálov bolo jediným spôsobom, a zároveň cenou, ako odvrátiť plnú pomstu Nemcov.

Je mi smiešne, keď niekto kecá o "fašistickom" štáte. Cez vojnu kľačala pred Hitlerom na kolenách celá Európa, Nemci dobyli Francúzsko, Angličania mali na mále, Poľsko zhltli ako malinu, Rakúsko sa im vrhlo do náruče. Ak si niekto myslí, že nejaký Tiso mohol Hitlerovi povedať "nie" tak je smiešny. Myslím si, že ak Tiso dosiahol to, čo dosiahol, dá sa to považovať za úspech. Nemci nás mohli kedykoľvek rozpučiť ako muchu.

Neobhajujem Tisa, vlastne na neho nemám názor. Nemám ho ako získať, nie sú tu objektívne informácie. Neviem, či bol "dobrý" alebo "zlý". Ale dnes sa to z tepla kancelárie veľmi ľahko hodnotí - Tiso dobrý, Tiso zlý. Nemáme poňatia o tom, aká bola doba.

Pridať nový príspevok