Kvoli cim vacsej objektivnosti som knihu Organon cital v anglictine. Stiahol som z harward medical school open library digitalizovanu kopiu originalneho 4.vydania organon z roku 1869 v usa. Co som cital je dost podobne ako u new age, t.j. nie su priamo zmienky proti krestanstvu. Odvolavaju sa na uzasneho Stvoritela, sily prirody, duchovna a mysticizmus. Cize podobne ako u new age, kniha ako celok i jej casti su znoskou mysticizmu, magie, a pohlad autora na svet vo svetle starych prirodnych (pohanskych) nabozenstiev, vychodnych filozofii, badat tiez vplyv deizmu, a najma gnosticizmu.
Gnosticizmus je dualisticke mysticke nabozenstvo. dualistické znamena, ze sa diva na zivot ako na konflikt medzi dvoma protichodnymi silami, duchom a hmotou. to sa na prvy pohlad podoba biblickej myslienke, ze duch bojuje proti telu a telo proti duchu. Prave pre tuto podobnost bol gnosticizmus nebezpecny.
v skutocnosti je vsak tato gnosticka myslienka niecim uplne inym: gnostici stotoznovali zlo s hmotou a dobre, „duchovne“, bolo to, co je nehmotne. Popieraju bibliu, ze co Boh stvoril, bolo dobre, ako sa v biblii pise. Popieraju vyznam tela, obetu Jezisa Krista atd.
Gnosticizmus sa dost dostal aj medzi krestanov, az na rozpory medzi gnostickym a krestanskym pohladom na svet museli svojho casu upozornit mnohi mudri krestania (najma biskupi, sv. irenej atd.) a upozornit na konkretne veci, ktore su s krestanskym chapanim (sveta, ludskeho ducha a tela i s chapanim kristovej obety) nezlucitelne.
K Organonu: mohol by som dat odkazy na konkretne problemove odseky, ale ked na to pozeram, to by som musel oznacit snad vsetky - celu knihu. Zaujimave, ze aj po 200 rokoch sa organon berie v homeopatii ako "pismo svate", pritom stale bez dokazov. Ako by S.Hahnemann bol nadclovek, osvieteny guru, ktoreho mozno nasledovat len vierou a uplnym prijatim jeho osvietenych myslienok. Nie je to podozrivo sektarske?
Zaver: kniha ako celok i po castiach je jasne spojena s mysticizmom a magiou. kto to fakt nevidi, asi to vidiet nechce. Stale som nezmenil nazor, ze homeoptia nema nic spolocne s racionalnou vedou a vedeckymi sposobmi poznavania a hladania (lege artis), a ze zaroven je v rozpore s krestanskym chapanim Boha, cloveka i sveta vseobecne. Je to okultizmus ako vysity, a kto chce, nech sa takto lieci, neda sa to zakazat. ale krestan by si mal byt vedomy, co tym riskuje. vdaka za pozornost. Gabriel
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Vyjadrenie k vedeckym poznatkom?
gabriel | 28.11.2013