Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Vyjadrenie k vedeckym poznatkom?

MUDr.Ludmila Eleková | 21.11.2013

Protože jsem se stala objektem této diskuze, vyjádřím se k tomu. vezmu to odzadu: agresivita mého syna začala po očkování dávno předtím, než dostal jakýkoli homeopatický lék. Po něm se výrazně zlepšil.
K řečem, že zakladatel homeoaptie neuznával Ježíše a věnoval se magii. Základní dotaz: četli jste jeho práce? Konrkétně Organon racionální léčby dr. Samuela Hahnemanna. Doufám, že se nedočkám odpovědi, jakože to číst nemusíte, protože prostě víte, že to je špatně. Hahnemann byl hluboce věřící člověk, na Boha se odvolává v podstatě na každé straně. Jakého byl konrkétního vyznání netuším, byl Němec, takže mohl být jak katolík, tak protestant.
Vůbec nechápu, co mají křesťané proti homeopatii. Jak přišli na to, že to je magie. Napadá mě jedno vysvětlení. Homeopatie totiž lidi osvobozuje od strachu, mimo jiné. Takže je možné, že se někde nějaké ovečky vzdálily svému pastýři a ten to neunesl.
Jinak je homeopatie o mnoho vědečtější než klasická medicína. Podle obecných definic vědy její kritéria splňuje právě homeopatie.
taky jsem slyšela argument, že homeopatie krade duši nebo něco podobného. Hm, tak to dělají psychiatrické léky rozhodně mnohem lépe, ale nezaregistrovala jsem výstupy církevních hodnostářů proti nim. Psychiatrické léky udělají z člověka někdy úplné zombie, totálně odpojené od Boha. Homeoaptie naopak u mnoha lidí obnoví spojení s Bohem.
K reiki: na té taky není nic magického. V křesťanství pro ni existuje slovo - milost. Mnoho mystiků zažívalo stavy, uznávané Vatikánem jako zázračné, a často šlo o spontánní prožitek reiki.
Jinak ani reiki, ani homeopatie nikoho neotevírá. Už jen výběr slov ukazuje, že autor vůbec neví, o čem mluví.
Homeopatie je prostě metoda léčení, jejíž přesné mechanismy nebyly dosud popsány. Ovšem neexistence důkazu není důkazem jeho neexistence. Lidi po celou historii používali techniky, kterým nerozuměli, ale věděli, že fungují. Např. mořeplavci a kompas. Co je na něm magického? Předtsavte si, že přistanete ve středověku s tabletem- co myslíte, za jak dlouho byste hořeli na hranici? Tipněte si.
Lidové léčitelství a magie -no jasně, staré dobré čarodějnice. že šlo v podstatě o odstranění konkurence, to už dnes mnoho lidí neví. A taky šlo často o nezvládnutou sexuální touhu těch hodnostářů, nezvládli své pocity vůči ženám. Něco podobného je dnes, největší homofobové bývají skrytí homosexuálové. O tom církev ví své.
No, to už jsem trochu odbočila.
Ale konkrétně v diskuzi o církvi s ohledem na její historii a přístup k mnoha jiným vědecky dokázaným faktům (viz Galileo - kardinálové se odmítli podívat do jeho dalekohledu, Koperník apod.) mi přijde poněkud zvláštní, že se autoři těchto příspěvků ohánějí vědou.
Věřím v to, čemu se říká Bůh. Ježíše považuji za proroka a mimochodem, byl to fakticky mistr reiki a jiných magických metod. Jak jinak by uměl měnit vodu ve víno a chodit po vodě apod.? Musel k tomu mít nějakou "technologii". Nejen impuls, ale i možnosti, jak to provést.
Nejsem v žádné církvi, ke svému světonázoru jsem dospěla sama vývojem. Paradoxně mi k tomu pomohlo to, co zatracujete. Než jsem se seznámila s alternativními metodami, včetně homeopatie a reiki, byla jsem agnostik.

Pridať nový príspevok