Re:súhlas s názorom

Mili | 13.03.2013

Já myslím, že jsou i takoví pediatři, kterým na dětech opravdu záleží a dokonce i takoví, kteří o očkování mají své pochybnosti a proto začínají být opatrní. Docela s překvapením sleduji, že se množí případy, kdy sami pediatři doporučují maminkám odložit očkování, v případě pochybnosti o možné kontraindikaci odesílají dítě nejprve k vyšetření dalším odborníkům atd. Naše současná lékařka respektovala naše rozhodnutí dále neočkovat, nikam nás nehlásila a rozhovor s ní mě přesvědčil, že sama o očkování určitým způsobem pochybuje, ne sice o účinnosti, ale rozhodně o jeho naprosté bezpečnosti. Vyprávěla jsem jí, co se nám stalo a myslím, že jí to ovlivnilo, že je opatrnější i při očkování ostatních dětí.
P. doktorka Eleková svým statečným vystupováním ohledně očkování podle mě ovlivnila mnohé včetně svých kolegů i mezi pediatry. Obdivuji její statečnost a pracovitost, zvlášť když vidím ty podrážděné a mnohdy i výhružné reakce zastánců očkování. My si tady mezi sebou nadáváme, ale ona a další aktivisté musí naštudovat spoustu materiálů, aby mohli obhájit své názory před odborníky. Jestli se nakonec podaří očkování zdobrovolnit, bude to hlavně jejich zásluha. Sice jsem sama na její příspěvek reagovala, ale protože jsem chtěla upozornit na ještě jeden aspekt, že podle mého názoru větší část viny než běžní pediatři nesou ti, kteří jsou na vrcholu pyramidy a kteří rozhodují. V podstatě souhlasím s Dr. Elekovou, že pediatři nejsou naši nepřátelé, ale naopak ti, které je třeba přesvědčit, každý svým přispěním podle vlastních možností jim pomoci dobrat se korekce jejich názorů na očkování. K tomu nedojde, pokud budeme nepřátelští a odsuzující.

Pridať nový príspevok