rada by som sa s čitateľmi podelila o vynikajúci spôsob, ako dostať do svojho jedálničku skutočne živú a výživnú stravu.
Najjednoduchším spôsobom je zaradiť do svojho jedla pitie tzv. zelených smoothies, ktoré sa robia z listovej zeleniny+nejaké ovocie, príp. mäkšie druhy zeleniny a trocha vody. Jediné, čo je k tomu okrem ochoty a surovín treba, a čo je v začiatkoch značnou investíciou, je vysokorýchlostný mixér.
Recepty na výrobu týchto nápojov možno nájsť na internete, alebo priamo u "vynálezkyne" Victorii Boutenko, stačí si dať do vyhľadávača kľúčové slová.
Ak by z najrozličnejších príčin nebolo možné si kvalitný mixér zabezpečiť, pomôže aj ten, ktorý pravdepodobne má takmer každá domácnosť. Aj u nás doma sme začínali s 20 ročnou Etou. Postupovať ale treba podľa schopnosti mixéra , napríklad ja som najprv rozmixovala na kúsky krájané divoké byliny - začínali sme minulé leto- teda žihľavu, púpavu, skorocel. To som rozmixovala vo vode a to, čo sa nepodarilo dostatočne rozmixovať, to som jednoducho oddelila obyčajným sitkom na cestoviny. Do "zelenej vodičky", ktorá síce neobsahovala komplet tú zelenú vlákninu, ale zato veľa výživných látok a chlorofylu, som ešte pridala ovocie - banány, mango, broskyne...a premixovala ešte raz.
Prečo je to pomerne dôležité, jesť veľa zelenej listovej zeleniny? Pretože obsahuje výživné látky, ktoré telo veľmi potrebuje a z nedostatku ktorých vzniká ten falošný stav, kedy telo má síce kopu kalórií, ale v podstate hladuje, je podvyživené. A z toho stavu vznikajú tie falošné pocity hladu a rôzne poruchy príjmu potravy, kedy je človek aj napriek výdatnej strave stále hladný. V tomto stave je pre neho nepredstaviteľne ťažké vzdať sa kalorických potravín (napríklad tých lepkových) a dookola preťažuje tráviaci trakt. Dokonca existuje aj závislosť na rôznych nezdravých, hlavne múčnych a vyprážaných potravinách, typicky fastood.
Preto je veľmi dobré na začiatku úmyslu "prejsť na zdravšiu stravu" zabezpečiť organizmu to, čo ho bude správne vyživovať. Skúsenosti ľudí po celom svete hovoria to isté - po nejakom čase pitia zelených mixovaných zmesí im poklesla chuť na nezdravé jedlá a začala im chutiť práve zelenia - ovocie. Organizmus sa začal regenerovať a chuťové bunky spolu s ním.
Po nejakom čase na zelených potravinách vám bude prevarená, múčna, prepražená strava skutočne pripadať ako "junk" a nebude k tomu treba ani tak veľa pevnej vôle.
Len na začiatku je nutné počítať s "abstinenčnými príznakmi" . Preto je tak veľmi vhodné preklenúť to obdobie čo najúčinnejšou výživou. Táto výživa má zároveň aj dostatok vlákniny, čo vyčistí tráviaci trakt od zbytkov lepku. Vyčistenie čriev je veľmi účinné napríklad na odstránenie silných bolestí hlavy :-)
listová zelenina
Eva Juhárová | 05.03.2013