Campbell Schampbell

tomas | 05.03.2013

Dobry den,

rad by som upozornil na pomerne kontroverzneho Campbella. On k svojim zaverom dosiel na zaklade podivnych pokusov s kreatinom na potkanoch. Konkretne, jedna skupina konzumovala 5 percent, druha 20 percent kreatinu. Potom bol do ich teda vpraveny toxin a sledovalo sa, ako potkany reaguju. No a tie co dostavali viac bielkoviny, dostavali rakovinu a tie co menej, rakovinu nedostali. A na zaklade toho Cambpell usudil ze zivocisna bielkovina je nevhodna.
Lenze tie potkany s 5 percentami proste zdochli, dochli omnoho rychlejsie a dochli bez rakoviny. Ak nieco jeho studia dokazala, tak potom to ze bielkovina ma ochranny vplyv a pomaha peceni v detoxikacii a aspon dovoli telu odpovedat na "vyzvu".

Druhou castou Camblelovej vedy je zbierka ludskych dat z Ciny, v ktorych nasiel "dokazy" ktore uz tusil v case svojich pokuosv. Su to miliony udajov, ktore logicky prinasaju mnoho korelacii. Z ktorych si Campbell vybera tie, ktore mu vyhovuju v jeho veganskom pohlade na svet. Robi to skratkou cez cholesterol, s ktorym korelovali zivocisne bielkoviny. Ale konzumacia ziv. bielkovin casto nekorelovala s chorobami, ktore mala podla Campbella sposobovat!

Takze vo vysledku Campbell robi presne co, co s takou pedanciou popisuje vo svojej knihe.

...a povazovat osteoporozu za DOSLEDOK pitia mlieka a konzumacie zivocisnych bielkovin je velmi velmi odvazne. Existuje mnozstvo narodov kde mlieko a zivocisne bielkoviny tvoria obrovsku cast potravy a o osteoporoze nikdy nepoculi.

Ziadny konsensus o tom ci je mlieko skodlive alebo nie neexistuje. Vo vyzive neexistuju jednoduche riesenia, ze toto je dobre a toto je zle, aj ked vela ludi to chce pocut a vela chce o tom pisat knihy.

Nikto nemoze tvrdit, ze mlieko je nevyhnutne pre dobru vyzivu. Ale ani vinit ho z neduhov. Ak vsak mate pocit ze vam je lepsie bez mlieka tak ho vysadte. Rovnako aj ked mate alergiu alebo intoleranciu. Ale vacsina ludi v nasej zemepisnej sirke ma v traviacom trakte bakterie, co dokazu laktozu spracovat. A ak nema, tak sa tie bakterie daju zaviest napriklad malymi davkami jogurtu.

Pridať nový príspevok