Premyslam vzdy, ked pocujem alebo citam niekde o chripke, chripkovej sezone a ockovani, ci si ludia vlastne uvedomuju rozdiel medzi chripkou a virusovym ochorenim spojenym s kaslom, nadchou a pod., ktore nieje sposobene chripkovym virusom.
Jasne, chapem, ze pre farmabiznis je prospesne podporovat nevedemost ludi, ktori vsetky virozy povazuju za chripku. ALe hneva ma, ked pocujem, teraz kazdotyzdenne statistiky "pocet chripkovych ochoreni vzrastol o...". To slovo "chripkovych" evokuje, ze vsetko je chripka, ze jej je naozaj vela a ze je teda naozaj velkou hrozbou a skor podlahnu ockovacej propagande. Takisto statistiky na skolach - deti skor (a to v drvivej vacsine, som presvedcena) ochoreju na nejaky iny virus, nez na chripku, jasne, odovzdavaju si nakazu, viacero ich ostane doma a uz sa vytiahne do medii, ako sa siri chripka.
Z vlastnej skusenosti este pridavam, ze ja osobne som sa s chripkou za cely svoj zivot stretla len raz. A to ju mal moj otec. Tiez len raz. Pred par rokmi som sa v zimnom obdobi, ked radia boli plne chripkovej epidemie, pytala sestricky u nasej pediatricky, ci zaznamenali chripku. Odpovedala, ze su deti viac chore. NA moju doplnuju otazku, ze mam na mysli tu naozajstnu chripku, sposobenu chripkovym virusom, odpovedala, ze tu teda este nie. A to neverim, ze keby nejake dieta chripku naozaj malo, tak by sa tam s nim rodic v ambulancii neukazal (jednak kvoli tomu, ze by ho stav dietata urcite vylakal, a tiez skolopovinne deti potrebuju ospravedlnenku od lekara).
Tiez ma vytacaju reklamy na volnopredajne lieky typu Coldrex (na ostatne si ani nespomeniem, telku nesledujem, ale ked uz aj zapnem, vzdy sa tam nejaky zazracny liek, ktory nas dostane z chripky, objavi). Spomeniem len reklamu s tym zachranarom na skutri, ktory chudacik mlal chripku, slahol si nejaky uzasny praskovy pripravok do horucej vody a hned bol fit, nasadol na skuter a frcal zachranovat ludi. Ked mam tuto myslienku dotiahnut do konca, tak ten chlapik bol krajne nezodpovedny, pretoze sice potlacil priznaky svojej choroby, ale chorobu rozsiroval dalej (ani vyrobca toho uzasne preparatu nemoze dokazat, ze by uzitim tohto elixiru definitivne zabil v sebe aj posledny virus, ktorym by mohol nakazit dalsich). Cize aj ta reklama vlastne nabada ludi na sirenie infekcnych chorob.
Pan Machunka.... hm, cisty alibizmus. To akoby zamestnancom nakazal - ockujte sa, ked aj tak nahodou ochoriete, nadopujte sa paralenom, antitusikami a zapchajte si nos, nech ani nahodou tu nevidim nejaky sopel alebo nepocujem zakaslanie. Alebo je taky uvedomely, ze v tom prac. poriadku ma napisane vysvetlenie - papajte teda vitaminy, kupujte si zdravu stravu, dam vam taku vyplatu, aby ste si ju mohli dopriat, a keby ste nahodou ochoreli, len mi zavolajte, ze lezite v posteli a potite sa, ja vam dobu liecby odskodnim tak, aby ste to nepocitili na vyplate, kedze marodka zamestnancom v inych podnikoch tak velmi ukrajuje z vyplaty.
A vlastne je to aj smiesne - ako dokaze zamestnancovi, ze siril nakazu? Jedine za by to bola nakaza kvapavky, to by sa zdroj este dal najst. Ale chripky? Fakt neviem, ci sa smiat, alebo...
A pan Rovny... ten by mal skor sirit osvetu a vysvetlovat ludom a hlavne hlasatelom v mediach, ze nieje vsetko chripka a ze pojem "chripkova sezona" a "chripkove ochorenia" je len ilustracny a nevystihuje pocet skutocnych ochoreni sposobenych chripkovym virusom, proti ktoremu sa ockuje. Ale to by sa asi farma lobby nepacilo, co...
co je chripka podla nich
tsss | 23.01.2013