Re:Re:Re:nazory pani doktorky mne sokuji, to i JUDr. z Plzne je serioznejsi

MUDr.Ludmila Eleková | 04.01.2013

Prodloužení života 2,5x jsou výsledky dr. Carla Simontona, je to Američan, nikoliv Rus. Zjevně jeho práci neznáte, tak si to nejdřív přečtěte, pak kritizujte. Já se na rozdíl od vás nevyjadřuji k ničemu, co nemám důkladně odpozorované nebo vyzkoušené. Je mi jasné, že rakovina je závažná nemoc a měla jsem mnoho pacientů, kteří přes všechnu snahu zemřeli. Ale vím také o případech, kdy se staly tzv. zázraky. Můj článek se týká postojů lékařů, které mohou být škodlivé, nikde netvrdím, že se rakovina vyléčí jen tak lusknutím prstů. S nemocnými strávím v rozhovorech mnohem víc času, než jejich onkologové, často jsem nucena jim vysvětlovat věci, které by měli slyšet od onkologů, často jim dávám dohromady pochroumanou duši, když přijdou otřeseni z další kontroly. Jsitě, že nejsou všichni doktoři takoví, ale mnoho jich takových je a před nimi se snažím varovat. Protože když člověk ztratí naději a víru, je po něm. Stres přímo ovlivňuje imunitní systém, to není sovětská věda, ale poznatek oceněný Nobelovou cenou, proto jakékoli stresování onkologického pacienta je pro něj doslova hřebík do rakve. Vytáčí mě nedostatek citlivosti a empatie některých nemocničních lékařů, někdy mám pocit, že se vyžívají ve strašení pacientů-moje kamarádka lékařka, která měla rakovinu prsu, se dočkala této věty "ještě se sem připlazíte po kolenou, až vám ta vaše alternativa selže"! To řekl prosím lékař své kolegyni. Co si pak dovolí k běžnému laikovi? Zkuste si představit, že vám tohle někdo řekne! Jak se pak budete cítit? Moc dobře asi ne. O tomhle je můj článek, o ničem jiném. O způsobu myšlení. nechápu, že lékaře, kteří se zaklínají medicínou založenou na důkazech, nezajímá, jak to, že jim pacient neumřel podle předpovědi, nezajímá je, že se mu daří neobvykle dobře na jiné než jejich léčbě. Mělo by je to zajímat! Mohlo by to totiž zachránit i další! To má být vědecký přístup? Ignorovat, nevidět něco, co mám pod nosem? Aby se mi nenarušil dosavadní světonázor? Abych nemusela revidovat svá přesvědčení a názory? Tomu se říká sektářství a tmářství. Na medicíně jsem se učila přesně to, co se praktikuje v nemocnicích a běžných ordinacích. Je zvláštní, že se vůbec nezamyslíte nad tím, proč zastávám /a nejen já, je nás víc, než si myslíte) odlišné názory. Co mě k tomu vede. Je totiž mnohem pohodlnější jet ve vyjetých kolejích a vše, co mi nezapadá do škatulek, ignorovat nebo odmítnout jako náhodu, "spontánní vyléčení" apod.
Celý pokrok stojí na lidech, kteří mysleli jinak, kteří zpochybnili zavedené, viz Einstein versus Newton, Koperník versus geocentrismus, Semmelweiss versus špinavé ruce atd. . Kdesi jsem četla příhodný citát: když všichni myslí stejně, nemyslí nikdo.

Pridať nový príspevok