Re:Senior

MUDr.Ludmila Eleková | 03.12.2012

Strana má dvě mince. Na jedné straně jsou tu doktoři, kteří se chovají, jak výše popisujeme, na druhé straně máme pacienty, kterým to často vyhovuje. Ono je totiž pohodlné odevzdat odpovědnost za sebe někomu jinému. Mnoho lidí prostě odnese své tělo k doktorovi do opravy a nelibě nese jakékoli náznaky, že by se snad o něj měli lépe starat. Bohužel, platí to hodně právě o seniorech. Na prstech jedné ruky bych spočítala starší pacienty, kteří byli ochotni změnit životní styl, kteří byli vůbec ochotni slyšet něco o tom, že jejich nemoci souvisí s jejich životem a že oni sami mohou /a měli by) něco dělat. Běžná odpověď je: na to už jsem starý, dejte mi léky.
Lékaři zajímají vedlejší účinky léků, ale problém je, že v rámci konvenční medicíny a v rámci myšlení některých pacientů nic jiného nezbývá. Jak chcete léčit starého člověka, který celý život potlačuje emoce, neumí a nikdy ani nezkusil žít podle vlastních pravidel, je vyčerpaný a v podstatě chce podvědomě zemřít? Ale není si toho vědom, tak prostě jen vegetuje a nechává tělo chátrat. Který není ochoten nebo schopen pochopit souvislost těla s psychikou. Který má za sebou těžký život a chce jen zapomenout?
Mám takové i v rodině, je jasně vidět, jak somatizují (např. hučení v uších, které se zesiluje, když se začne mluvit o něčem, co se jim nelíbí, akutně zhoršená artroza, když měli jít někam, kam se jim nechtělo, ale nebyli schopni to přímo říct apod) ale chraň mě pánbůh o tom začít mluvit. Vrhnou se na mě jako supi. "tobě se to říká, až ti bude tolik co mně, tak uvidíš, ty si snad myslíš, že si to vymýšlím, víš jak mi je? atd., atd" Pletou si odpovědnost s vinou.
Takže do vlastních řad na obě strany. Někteří lidé doktorům prostě věřit chtějí, protože se bojí věřit sami sobě. Já jen doufám, že lidé, kteří čtou tento web, myslí jinak a nechtějí, aby se s nimi manipulovalo. Jenže na jednoho takového připadá možná deset ovcí.

Pridať nový príspevok