Super! Úplně super,že toto téma paní doktorka Eleková takto vypíchla a opět bravurně a oslovitelně zpracovala! Nad tím se v běžné medicíně proboha nikdo nezamýšlí a jak na běžícím pásu se tyto "prasárny"(promiňte mi) zhusta praktikují! Co já už potkala takovýchto pacientů! "Toto se vám bude pořád vracet!"Toho už se nikdy nezbavíte"."Můžete rehabilitovat,ale stav nezměníte! "Budete stějně léky užívat už napořád!"Tohle přece není medicína! Proboha,doktor ví houby,ví naprosté houby,co jak bude a co jak se vyvine!On to prostě stoprocentně neví a proto nemá právo takto predikovat. Opravdu ví jen Bůh a člověk sám ve svém podvědomí. Je to moc nebezpečné,neprofesionální,sprosté. A dát naději spolu s upozorněním na vážnost situace není vůbec těžké.Jenže to by se muselo chtít. Jeden můj pacient s poškozeným srdcem mi vyprávěl,jak mu doktor vpálil:Čeká vás náhlá smrt! A nic víc,nic neupřesnil. A ten pacient mi barvitě popisoval,jak celá léta na tu náhlou smrt čekal,že na ni čekal každou minutu,každý okamžik,nechodil do kina,všude se bál,všude čekal jen na tu náhlou smrt. Pěkné,že? Pěkně nemilosrdné. Samozřejmě, že i já jsem se osobně s tímto přístupem setkala,on si musí doktor svou nálož osudu taky pěkně vyžrat, aby to potom mohl obrátit v tom ideálním případě k dobru svých dalších pacientů,aby prozřel. A naštěstí se mých blízkých týkala spíše ta druhá volba,a sice (otec s nemocným srdcem),že lékařské odsudky,predikce a nekrology se zcela rozpadly a rozfoukaly jako popel a otec už dlouhá léta žije tak,jak žít chce on a ne jak by se doktorům zdálo,navzdory tomu,že jeho výsledky vyšetření jsou opravdu "husté".Ještě jednou děkuji paní doktorce Elekové a věřte - to,co s vámi opravdu bude,vám opravdu nemůže určit lékař.Proto se pokuste nikdy neleknout.
Super!
MUDr.Eva Hanzlíková | 03.12.2012