Re:Najlepsi lekar

MUDr.Ludmila Eleková | 24.10.2012

naprosto s vámi souhlasím. Bohužel většina lidí na své zdraví zvysoka kálí a když se porouchají, běží k doktorovi. Nevěřili byste, kolika lidem dělá problém dodržovat elementární zásady zdravého životního stylu. Jíst alespoň trochu slušné jídlo, zeleninu, ovoce, obtěžovat se připravit si ho sami, ne jen ohřát prefabrikát v mikrovlnce, chodit na vzduch, alespoň trochu se hýbat, nekouřit, spát přiměřeně hodin.
Slyšela jsem, že se musí přemáhat si uvařit, omezuje je jíst pravidelně, nebaví je cvičit apod. Pak přijdou s něčím akutním, ale když víte na co se koukat, je vám jasné, že nejde o nic akutního, ale po poslední fázi dlouhodobého procesu. Pak sjou nespokojení, že se neuzdravují, jak by si představovali.
Lidé jako vy a další diskutující, já a podobně smýšlející lékaři, tvoříme malou špičičku ledovce. Jistě, přibývá nás, ale většinu tvoří stále ti, kteří žijí jak v Matrixu - chodí a přitom spí.
Ptám se lidí, jeslti někdy přemýšleli o tom, jak na tom budou za 10-20 let, v době odchodu do důchodu. Mnoho jen čučí, evidentně zaskočeni otázkou, jiní se zasmějí a řeknou, to já tady už nebudu! Nechápu, že jim je to jedno. ukazuji jim, že stav průměrného důchodce, je ukázkou patologického stárnutí. Na jednu stranu chápu, že se mnohým nechce dočkat se takové devastace (ani mně se nechce), ale nechápu, že nejsou schopni udělat úvahu typu: chci žít dlouho, ale nechci na tom být jako rodiče. Co bych měl dělat jinak? Jak žijí lidé, kteří dobře zestárli?
Většina lidí vegetuje, nemyslí, otupují se chemií v potravinách, televizními seriály a podle toho dopadají.
Nejdůležitější je, co učinil pisatel - rozhodnout se. Že takhle už to nechceme.

Pridať nový príspevok