Je mi líto těch, kteří musí za každou cenu přijít s nějakou kritikou tohoto článku. Mnohem lepší je přijmout princip sedmi zlatých slov (na tom, co mi říkáš, něco je). V tomto článku je k dispozici důležité vysvětlení, jak se zneužívá statistika k propagaci úspěšnosti vakcín a považuji za velmi potřebné každému připomínat mnohem významnější číslo NNT, ke kterému se už propaganda (pochopitelně) nehlásí. A také je potřeba brát více na vědomí často zamlčované statistiky výskytu komplikací po vakcinaci.
Jestliže české statistiky uvádí, že průměrná roční četnost onemocnění chřipkou je kolem 8% (viz např. https://www.vakciny.net/doporucene_ockovani/chripka.html), pak bych klidně souhlasil i s těmi 3% (protože opravdu nemusí být všechno jen chřipka a každá sezona je jiná) – o toto číslo tu totiž až tak moc nejde.
Homeopatie není léčba placebem – jak by totiž v takovém případě mohla fungovat u zvířat nebo u dětí? Navíc je to léčba, která pokud nezabere, alespoň neublíží. (Kritik se asi ještě nesetkal s případem, kdy zabrala...)
Proč to pohrdání indickou medicínou? Zkuste se třeba zajímat o to, jak účinně a hlavně s jakými náklady a vybavením dokáží léčit své nemocně tamní lékaři.
Velmi oceňuji přístup paní MUDr. Elekové k lékům potlačujícím příznaky – doufám, že bystřejší čtenáři si z něj vezmou ponaučení. Jsem přesvědčen, že cesta ke zdraví podle této alternativy má jako jediná budoucnost (jinak běda nám, neboť klasická medicína v tomto už dlouho selhává a pouze díky masmédiím se jí zatím daří nás udržovat v bludech)
Re:zkuste se nad tím zamyslet...
VaP | 18.10.2012