Re:Re:Re:Re:Re:Homeopatia je podvod

Ing. Marián FILLO | 18.10.2012

Vážený Neočkujúci rodič,

povedať "houby viete" síce nebolo od Dr. Elekovej veľmi slušné a možno to vyznelo povýšenecky, ale faktom je, že o homeopatii toho zrejme naozaj veľa neviete.

A trochu ma udivuje, že ako fyzikálny chemik neviete o schopnosti vody zachovať si určité vlastnosti roztoku aj po tak veľkom riedení, že už to je len čistá voda. Každopádne na poli fyziky a chémie ešte nebolo zďaleka všetko objavené a vysvetlené, takže byť Vami by som si naozaj nebol istý tým, že voda, v ktorej bola nejaká molekula a už nie je, nemôže niesť nejaký "odraz" vlastností tejto molekuly.

Inak lieky neužívam, ani alopatické ani homeopatické. Vďaka Bohu, nie som na to odkázaný. Snažím sa len zdravo stravovať + pár vitamínov k tomu.

Diskusia je v poriadku, ale len ak je k veci. Článok nebol o homeopatii, ale o skapínajúcej alopatickej paradigme. Rovnako dobre sa nad ním mohli vytešovať nielen homeopati, ale aj osteopati, chiropraktici, naturopati, liečitelia tradičnej čínskej medicíny, bylinkári, etikoterapeuti atď. atď. Prakticky všetky smery, zastávajúce celostný (holistický) prístup k liečbe.

Vaše rýpanie do homeopatie (okrem toho, že preukázalo Vašu neznalosť homeopatie) bolo teda úplne od veci. Keď neviete spochybniť nič zo samotného článku, tak napadnete jeho autora kvôli úplne inej veci? A prečo vlastne? Čo Vám na Dr. Elekovej vadí, že sa do nej navážate?

Nikto Vás nenúti povinne brať nijaké homeopatiká, ale keď ste tak skalopevne presvedčený, že homeopatia je neškodné placebo, tak by ste predsa nemal mať problém povedzme mesiac si dať každý deň po jednom neškodnom "cukríčku", čím by ste si na vlastnej koži mohol overiť (ne)účinnosť homeopatie. Idete do toho, či nie? Verím tomu, že nejaký sponzor na 1 balenie Sulphur 30CH by sa našiel, ak je Vám ľúto tých 3-4 €, čo by to tu u nás stálo.

Podotýkam, že vedecký prístup nie je "Písali to v BMJ a preto je to pravda" - to je práveže náboženstvo. Vedecký prístup nemusí nutne zahŕňať publikácie v istých lekárskych časopisoch (masívne sponzorovaných alopatickými farmaceutickými firmami, ktoré do nich nepustia lacnejšiu a účinnejšiu konkurenciu). Vedecké je napr. to, že keď niečo v praxi vyskúšam a ono to funguje, tak to považujem za funkčné - aj keby som nerozumel mechanizmu, akým to funguje. Ale to akosi nie ste ochotný urobiť, hmmm...

Pridať nový príspevok