Re:paradigma

MUDr.Ludmila Eleková | 17.10.2012

O horečce mám na těchto stránkách článek Důležitost horečky při infekcích, nebo tak nějak se jmenuje. Měřit teplotu při infekci má jediný smysl - zjistíte, jak silný imunitní systém pacient má. Když vyrobí 40C, můžete si být jistá, že bojuje na plné pecky a má vysokou šanci hraničící s jistotou, že se z nemoci rychle a efektivně dostane. Bude-li mít pacient s nemocí typu angína, bronchitis, zánět ucha, zánět plic, průjem apod., jen nízkou teplotu, dělala bych si starosti o jeho imunitu. tyto nemoci zejména u dětí vedou obvykle k výraznému zvýšení teploty. Zvýšení teploty je reakcí mozku na přítomnost zánětlivých molekul v krvi, mozek se dozví o infekci a cíleně zvedá teplotu, aby infekci rychleji zvládl. Když si vezmete antipyretikum, zablokujete imunitní reakce v těle, tyto látky přestanou do mozku téct a mozek je mylně informován o tom, že je po infekci a teplotu sníží. Jenže tyto léky nemají žádný vliv na bakterie/viry, vy si jen snížíte obranyschopnost, virů je ve vás stejně jako před polknutím prášku -jen se nebráníte. Bylo by dobré se ptát lékařů, proč rutinně doporučují léky, které snižují obranyschopnst, jestli by vám neměli raději poradit nebo předepsat naopak něco, co ji posílí.
Z výšky teploty nelze vůbec odvodit příčinu nemoci. 40C můžete mít klidně při chřipce nebo spalničkách (virus) i při angíně nebo pneumonii (bakterie). Ale při všech těchto uvedených nemocech můžete mít jen 37,1C a v tom případě bych se o vás hodně bála. Když přijdete s 40C, jsem klidná.
Jak jsem uvedla, výše teploty odráží intenzitu imunitní reakce, nic víc. A srážení zvyšuje riziko úmrtí, komplikací a prodlužuje trvání nemoci.

Pridať nový príspevok