proč jsou zdravější

MUDr.Ludmila Eleková | 27.09.2012

Velmi zajímavý článek dávající mnoho podnětů k přemýšlení. Zdůrazním jednu informaci - méně antibiotik mezi waldorfskými dětmi. Důvody jsou dva možné -buď jsou skutečně méně nemocní a méně často je dostanou předepsány a/nebo je rodiče méně ochotně dávají, přestože byly předepsány.
To je zásadní věc. Mnoho rodičů se domnívá, že když lékař předepíše antibiotika, dítě je skutečně potřebuje. Velký, obrovský omyl. Pokud lékař neudělá vyšetření CRP, ani neví, má-li dítě skutečně bakteriální infekci. Nejméně 80% procent všech běžných infekcí u dětí jsou virozy. I když lékař udělá CRP a je vysoké, neznamená to, že jsou antibiotika nutná. Klidně můžete 2-3 dny čekat, jak se to vyvrbí. Viděla jsem případy, kdy měl pacient příznaky, CRP i 70 a spontánně se do tří dnů uzdravil a na antibiotika vůbec nedošlo.
Mě osobně se stalo, že můj starší měl běžné symptomy nachlazení, dost vysokou horečku a kašel. V sobotu ráno jsem si ho poslechla, protože se mi to nezdálo. Měl poslechový nález na plicích, typické chrůpky. Normálně bych ho tehdy vzala k lékaři a pravděpodobně bychom dostali antibiotika, která bych tehdy bývala považovala za indikované (poslechový nález = zápal plic). Jenže to bylo v sobotu, neměli jsme auto, manžel někde pryč, doma navíc mimino, jen jeden kočárek a syn by na pohotovost pěšky nedošel. A bylo hnusné počasí.Tak jsem čekala. Poslechla jsem si ho odpoledne a nález byl pryč, dítě se do dvou dnů uzdravilo.
Je to typický příklad, jak může dítě dostat zbytečně antibiotika. Poslechový nález znamenal jen to, že se v tom místě nahromadily hleny, které v tu chvíli neuměl vykašlat. Podobné nálezy u dětí do předškolního věku jsou běžné. To nejdůležitější, co je třeba udělat, je vyzvat dítě aby pořádně odkašlalo, pokud to umí. Neumí-li to, je vhodné polohování, např. nechat ho ležet na opačné straně, než je nález, nebo hlavou dolů, aby hleny vytekly a poslech zopakovat. Na to nepotřebujete doktora, stačí přiložit ucho na hrudník dítěte, jak to dělal Hrušínský v Postřižinách. I laik rozezná bublání a pískoty od zvuků dýchání. Můžete si to předem natrénovat.
Podle mého názoru jsou waldorfské děti zdravější ze všech uvedených důvodů: jsou vychovávány ve větším souladu se svými potřebami, jsou lépe živeny, méně očkovány (studie zmiňuje MMR, ale je vysoce pravděpodobná nižší proočkovanost i u ostatních druhů vakcín, např. DTP), tudíž jsou méně nemocné a kdy už jsou nemocné, méně často dostanou paralen nebo antibiotika. Tady máte jednoduchý návod na zdravé dítě, koneckonců totéž píše dr. Mendelsohn ve své knize Jak pečovat o zdraví dítěte navzdory vašemu lékaři: neočkujte, k doktorovi nechoďte, dokud nejde o život. Banální infekty běžný rodič s dobrými radami zvládne sám. Musíte-li k dr.pro potrvzení o ošetřování člena rodiny, budiž, ale buďte obezřetní, co se týče nabízené léčby. Bez vysokého CRP o antibiotikách ani neuvažujte, při vyšším CRP se podívejte na dítě a vyhodnoťte jeho imunitu a stav. Vysoká horečka=vysoká šance na spontánní uzdravení.
Ale i oslabeným dětem je nutné dát šanci na boj vlatsními silami, často je nemoc překonaná bez chemické "pomoci" bodem obratu k lepší imunitě. A kdybyste nakonec antibiotika dali, nedávejte je dříve než po 72 hodinách trvání nemoci. Výjimkou je meningitida apod., ale to stejně nebudete léčit doma. Bavíme se o běžných nemocech.

Pridať nový príspevok