hausnumera

MUDr.Ludmila Eleková | 01.10.2012

Jestlipak víte, jak se vůbec počítá počet nemocných chřipkou? Čtěte dobře, tak se dělají statistiky. Praktičtí lékaři telefonicky hlásí na příslušnou hygienickou stanici počet nemocných za týden, rozděleně podle několika věkových kategorií. Jak vědí, kolik měli nemocných, když u žádného nedělají virologická vyšetření, častokrát ani CRP? Prostě to odhadnou z klinického obrazu. Každý, kdo přijde s prudkým nástupem nemoci, vysokou horečkou, suchým kašlem a bolestmi celého těla, je odčárkován jako "chřipka". Mnoho lékařů ani sester si ani nedělá čárky, koncem týdne se prostě zamyslí, kolik jich tak mohlo být a učiní "kvalifikovaný odhad". Takto vygenerovaná čísla se shromažďují a někde v nějakém statistickém úřadu z těchto hausnumer udělají přesné výpočty, z TV se posléze dozvíme, že je epidemie.
Pokud vím, nikdy se nedělaly plošné virologické testy u žádné jiné virové nemoci, spalniček apod. Hlášení z běžné praxe byla téměř vždy pouze na základě kliniky.
Důvod je jednoduchý: prachy. Když jsem chtěla ve slavné sezóně prasečí chřipky udělat test jedné podezřelé pacientce (uzdravila se bez léčby dřív než jsem zjistila, kde mi test udělají, během cca 3 dnů, tak strašná to je nemoc), dozvěděla jsem se, že test stojí cca 2000Kč. Jde do nákladů lékaře, který je pak otravován pojištovnou, že objednává moc vyšetření.

Pridať nový príspevok