Re:trochu rozumu by nezaskodilo

MUDr.Ludmila Eleková | 17.08.2012

Vcelku s vámi souhlasím. Glutamové kyselině se nelze ani nejde vyhnout, je to koneckonců nutná aminokyselina pro naše těla. Glutamát jako neurotrasnmiter umožňuje aktivitu mozku, bez něj bychom nebyli při vědomí, nebyli schopni se učit apod. Jde o rovnováhu. nesmí ho v mozku být ani moc ani málo ale přesnmě akorát. Vývoj mozku zahrnuje i období prořezávání synapsí (tj. jejich cílenou likvidaci) a k tomu je třeba dočasné přesně regulované zvýšené hladiny glutamátu. Tělo je adaptováno na příjem glutamátu v potravě, včetně fermentovaných. Fermentace je jednou z nejstarších možností, jak uchovat potraviny a její přednosti vyváží nedostatky. Kyselé zelí, zelenina, švédský marinovaný losos, sušená šunka a maso, tresčí játra (!), jogurty, zrající sýry atd., to vše se konzumuje po staletí nebo tisíciletí. Bez negativních důsledků na zdraví, naopak jsou tyto potraviny považované za zdravé! Máte pravdu v tom, že číňané a japonci nejeví známky mentálního úpadku - ale začnou, neboť si importují západní fastfoody a očkování - přes relativně vysokou konzumaci glutamátu. Ukazuje to, že problém nelze takto zjednodušovat.
Zájemce odkazuji na velmi podrobnou knihu o glutamátu a aspartamu Excitotoxins, the taste that kills od prof. Russella Blaylocka. Jeho doporučení, co jíst, tak daleko nejdou.
Podle mého odborného názoru je důležité pokud možno nejíst přidaný glutamát, tj. výše uvedená éčka plus všechny ty extrakty -v praxi to znamená nejíst žádné zpracované potraviny. O uvolněný glutamát v přirozeně fermentovaných potravinách si není třeba dělat starosti, pokud tvoří jen menšinu stravy. Asijci fermentují sóju právě proto, aby ji zbavili jiných nežádoucích vlastností a učinili ji stravitelnější. Musí k tomu mít dobrý důvod, protože jinak jejich kuchyně vyniká jednoduchostí a rychlostí přípravy, z toho vyčnívá jen složitost zpracování soji.
Glutamát ve vakcínách je ale nehorázný, právě proto, že jsou aplikovány kojencům s neexistující hematoencefalickou bariérou. Nešla bych tak daleko, že bych v tom viděla spiknutí (i když pochybnosti mám), spíš jen o nedbalost. Když výrobcům nedělá starosti neurotoxicita koňských dávek hliníku, proč by měli přemýšlet o glutamátu, který je tam v podstatně menším množství.A uvažovat o synergické toxicitě všech složek vakcín je nejspíš také nenapadlo. Anebo napadlo, dělají to schválně a oblbují národy. Jak kdo chcete. Motivace je sekundární, podstatné je, že moderní způsob života - očkování, léky, hliník v pitné vodě, tetrapakových obalech, mrtvá, zpracovaná glutamátem nacpaná průmyslová "potrava" plus další faktory - sám o sobě, ať už je to úmyslné nebo jen omyl, dokáže zcela zlikvidovat fyzické i mentální zdraví.

Pridať nový príspevok