ak chcete vediet, preco sa zrazu vyrojilo tolko sprav o osypkach a potrebe ockovania - pred dvoma tyzdnami boli novinari pozvani na tlacovku. Bola som tam tiez, a moje dojmy z komunikacie doktoriek ktore prezentovali potrebu zaockovat boli otrasne.....Bolo ich tam asi pat, kazda mala kratku prezentaciu s roznymi mapkami, grafmi o tom ako ochorenie na osypky stupa a ze najnebezpecnejsia je Ukrajina, odkial sa to k nam akoze siri...Viackrat zdoraznovali, ze "ockovat sa musi" aby ockovanost neklesla pod 95% inak nam hrozi premnzenie osypok...Co mi vsak bolo divne, cely cas bez jedinej novinarskej otazky utocili na odporcov ockovania - "mamy nevedia co robia", "neockovat je nezmysel", "prosim vas majte rozum a dajte deti zaockovat". Viackrat pritomnych novinarov otvorene vyzyvali, nech piseme o tom, ze osypky su velmi nebezpecne a deti sa musia ockovat. Samozrejme (hned na uvod) sa im nelenilo premietnut kratky dokument o dvoch detoch, ktore na osypky doplatili (jedno zdravim, jedno zivotom), aby vyvolali patricne dramaticku situaciu....Ked jedna z doktoriek prezentovala aj zlozenie vakciny (co ma mimoriadne zaujimalo), slide schvalne nechala len asi pol minuty, takze som si nestihla opisat vsetky tie chemikalie ktore to obsahuje....Co ma mimoriadne podrazdilo, prezentovali tam JEDEN z vyskumov, ktory hovoril o velmi negativnych ucinkoch ockovania - vyskum od jedneho pana (meno si uz nepamatam), ktory prisiel na suvislost ockovana a autizme na vzorke 7 kazuistik. Samozrejme to bagatelizovali, ze to nie je dostatocna vzorka a "co takyto pan co nie je inzinier ani nic moze vediet" (to je doslovna citacia!) - mimoriadne kolegialny pristup! Schvalne si vybralli len jeden protivyyskum s minimalnou vzorkou a zamerne opomenuli niekolko stoviek inych vyskumov so vzorkou milionov ludi! Proste cela tlacovka vlastne bola namierena proti odporocom ockovania. Ked prisli na rad otazky novinarov - pytala som sa ako prva: na zlozenie vakciny a preco su deti ockovane az po jednom roku (nebol by to ich organizmus skor zvladol?). Na druhu otazku mi dotkorka odpovedala zrozumitelne a sice ze skor by sa u dietata nevytvorila patricna imunitna reakcia. K druhej vsak zacala byt doktroka uplne bezdovodne agresivna (nie navonok, ale vo formulacii viet) - vraj toto tie mamy vymyslaju, ze co je v tych vakcinach, ale si neuvedomuju ze to su bezne latky, ktore sa vyskytuju bezne v prirode (!), su aj v leikoch (hm...aka novinka) a v ovzdusi (takze ked je sajrajt vsade nema nam to co prekazat ani vo voakcinach). Bola vyslovene nabrusena voci mne a vlastne mi na otazku vobec neodpovedala, len sa asi 10 minut rozculovala, ze co si mam a ostatne mamy uvedomit! Z tlacovky som odchadzala s pocitom, ze vsetkxych pat doktoriek malo asi dobre zaplatene. Inak si neviem vysvetlit tu bezdovodnu agresiu v odpovedani na novinarske otazky, resp. otazky, ktore trapia bezne mamy. Pripadala som si tam ako carodejnica, na ktorej si mohli a chcelil velmi dobre zgustnut - za uplne nevinne otazky, na ktore stacilo dvoma troma vetami odpovedat (bez 10minutovych eseji, aki su dnesni rodicia "nezodpovedni"). Vraj nemame mysliet len na svoje dieta, ale aj na ostatne!!!! (toto bola uplna ceresnicka). Neviem, ale ak by uplne korektne povedali, ano su tam chemikalie, ktore obcas mozu uskodit, ale je na kazdom rodicovi, pre ktore riziko (choroba vs., ockovanie) sa rozhodne bolo by to okej.....
tlacovka o osypkach
Dáša | 16.07.2012