Tiež mi je sympatické, ako píšete, ste tu jedna z mála s triezvym názorom.
Je mi ľúto, čo sa stalo vašej dcérke. Píšete, že napriek tomu nemáte vyhranený názor na očkovanie, podobné tvrdím aj ja, prečítala som toho veľa a zatiaľ sa nič jednoznačne nepreukázalo. Celá táto vec je kontroverzná, nežiaduce účinky sa vyskytujú. Ale ja som zvyknutá neveriť výrokom typu "jedna babka povedala", som skeptická k výrokom, ktoré sa nedajú vystopovať k zdroju, resp. ten zdroj je pochybný. Preto som sa aj zapojila do tejto diskusie, pobúrili ma názory niektorých ľudí, čo vehementne tvrdia, že vakcinácia je zlo a lekári o tom vedia a je to spiknutie a že už sa to potvrdilo, len niekto má záujem, aby to nepreniklo na verejnosť - a podobné nezmysly.
Je pravda, že medzi nami lekármi sa nájdu aj takí, čo vyštudovali za klobásky a je im jedno, čo bude s pacientom, hlavne nech zaplatí. Takí nám robia zlé meno. Ale aj ostatní, keď sa spojí neskúsenosť s aktuálne zlým dňom daného lekára, so znechutením z celého systému zdravotníctva na Slovensku, s rutinou niekoľkých desiatok pacientov denne, tak chápem, že sa stane, že odvrknú pacientovi, nezaoberajú sa do hĺbky daným prípadom, ak sa stane niečo také s čím nerátali. Nemalo by sa to stávať, ale je to do určitej miery pochopiteľné. Sú zaskočení, zmätení, snažia sa to možno aj sami pred sebou vysvetliť a pritom nestratiť tvár pred pacientom. Roky praxe pracujú proti nim. Alebo ich to proste nezaujíma. Myslím, že sú rôzne dôvody.
Lekári sú len ľudia a ľudia sú všelijakí. Málo je takých typu House, MD :)
Niektorí sa príliš silno držia starých praktík a ignorujú rozvoj, poznám osobne niektorých starších lekárov, ktorí napríklad úplne odignorovali niektoré nové lieky, ktoré sú dokázane účinné. Treba sa držať vedy, ale zase veda je aj o tom byť pripravený zmeniť svoj názor aj o 180 stupňov, ak treba. Ale na druhej strane sa nechytať ani každého mýtu typu "jedna babka povedala".
Nežiaduce účinky vakcín existujú a neustále sa študujú a skúmajú, ak sa deje niečo vážnejšie, časom to musí vyjsť na povrch, veda nepustí. Ako som už spomínala v inom príspevku, aj ja som pripravená pozmeniť názor a keďže veda ide rýchlo dopredu a hlavne v medicíne, tak sa mi to určite v mnohých veciach aj stane.
Želám veľa šťastia.
Re:Pre Eliu
Elia | 22.06.2012