Ja by som chcela odkázať pani doktorke Krištúfkovej, že na to, aby bol človek držiteľom novinárskeho preukazu, nepotrebuje mať vyštudovanú nijakú "fakultu žurnalistiky" (mimochodom, taká ani neexistuje, nikdy som o takej fakulte na Slovensku nepočula. Ak, pani prodekanka pre vedu, výskum a doktorandské štúdium, o takej fakulte viete, prosím, informujte ma, rada by som tam išla študovať), že drvivá väčšina novinárov v praxi nemá nijaké špecializované žurnalistické vzdelanie (a nikto to nerieši) a že na to, aby som sa zaujímala ako matka (rodič) o to, čo sa bude diať na kongrese, nemusím mať nijaké predchádzajúce medicínske vzdelanie. Ani vysoko odborné prednášky na univerzitách, ktoré sú verejné, si nedávajú za podmienku to, aby poslucháči mali ukončené vzdelanie v danom odbore či tituly. Ak niekto nebude rozumieť tomu, čo sa prednáša, je to jedine a len jeho problém a aj tak mu slúži na česť, že sa ako laik o odbornú tému zaujíma. Vy ako doktori, ktorým tak bezmedzne záleží na dobre, informovanosti a zdraví občanov, by ste mali byť vďační, že sa rodičia o tému očkovania zaujímajú do takej miery, že sa chcú zúčastniť kongresu. Nedeje sa tak, a mne preto vyvstáva jediná otázka: Čoho sa bojíte, madam? Veď už staré príslovie vraví, že "s čistým svedomím sa netreba ničoho báť." Fillo sa konzultácií a stretnutí s Vami (zástancami opačného názoru) nebojí, naopak, sám ich aktívne vyhľadáva, organizuje. Vychádza mi z toho, že problém teda nebude v jeho svedomí. Keby som bola epidemiológom, ktorému záleží na tom, aby rodičia chápali správne prospešnosť očkovania a na základe správnych informácií sa rozhodli chrániť svoje deti očkovaním a neveriť bludárom typu Marián Fillo, tak by som bola šťastná, že sa mi na kongres hrabú ľudia, ktorí nemajú ani len medicínske vzdelanie a o očkovanie sa zaujímajú ako laici. Vy, naopak, pre mňa nepochopiteľne, ich (laikov) k informáciám, ktoré budú dostupné na kongrese, pustiť nie len že nemienite, ale ich aj pohŕdavo zaraďujete do kategórie menejcenných, teda tých, ktorí sa (len preto, že zrovna nemajú titul Mudr.) do témy očkovania určite nerozumejú ani toľko ako trebárs chirurg, ktorý titul Mudr. má, ale konkrétne k očkovaniu mal počas štúdia cca 5-10 hodín prednášok a viac oň nikdy teoreticky ani prakticky nezakopol. Učím angličtinu, ale nikdy som si nedovolila poslať niekoho, kto mi tvrdí, že je pokročilým v tomto jazyku, z kurzu pre pokročilých preč len preto, že nemá o dosiahnutom stupni úrovne jazyka doklad na papieri či titul. Ak sa nechytí a nebude s pokročilými stíhať, bude to jeho problém. No aj tak sa mi to nikdy nestalo. Keď niekto povie, že je pokročilý, predstavte si, môžem mu aj bez titulu či papiera v pohode veriť, pretože existuje taká milá vec ako je samoštúdium, a v jazykoch sa normálne uznáva ako legitímna cesta k poznaniu. V medicíne ale asi samoštúdium, čo by priam zahŕňalo všetku literatúru, ktorou sa boria medici na školách, asi neexistuje. V medicíne každého, kto nemá titul Mudr. musíme podľa Vášho prístupu zaradiť do kategórie absolútne neinformovaných a nevzdelaných laikov, ktorí v žiadnom prípade nemôžu byť schopní pochopiť Vás, vzdelancov. Fuj. A ešte raz fuj.
Pre Krištúfkovú
Kat | 12.12.2011