myslím, že to sú úplne bezcenné údaje, ktoré zisťujete

Magdaléna | 08.11.2011

Prečo? Pretože VZP eviduje jednotlivé výkony v súvislosti nie s reálne zistenými ale s teoreticky MOŽNÝMI DIAGNÓZAMI, ktoré uvádzajú lekári, PRIEBEŽNE pri svojom zisťovaní - odbery, vyšetrenia, dôvod hospitalizácie a podobne. Čo to značí? Poisťovňa nemá údaj ktorý by potvrdzoval, že sa pacient NAOZAJ liečil z konkrétnej napr. pneumokokovej infekcie, resp. lepšie povedané, že pacient ju naozaj mal. Poisťovňa jednoducho má len zaevidované isté úkony, ktoré boli robené pod hlavičkou možnej diagnózy, ktorú lekári predpokladali. To, či napríklad výsledok odberu nakoniec znamenal, že pneumokoková infekcia sa nepotvrdila, stále a nafurt bude poisťovńa evidovať ako úkon súvisiaci s diagnostikovaním a liečbou pneumokokovej infekcie. Neznamená predsa, že negatívny výsledok testu vynaložené finančné náklady anuluje. Tie náklady boli vynaložené a vyúčtujú sa rovnako, bez ohľadu na to, aký bol výsledok, či pacient naozaj trpel pneumokokovou infekciou, alebo nie. A takú nerelevantnú informáciu Vám podľa infozákona VZP i dá. Rozumieme sa? Ak mi minulý rok pri prijatí do nemocnice lekár uviedol diagnózu o ktorej sa nazdával že mám - H1N1 (podotýkam, že napriek môjmu apelu aby si uchoval zdravý rozum)a následne mi boli robené i superdrahé odbery na potvrdenie či vyvrátenie prítomnosti H1N1, tak to bude poisťovňa evidovať ako úkony spojené s liečbou a diagnostikou H1N1, nikde už nebude poisťovńa navyše uvádzať, že H1N1 sa nepotvrdila a že išlo len o gripálny infekt. tieto informácie obsahujú len jednotlivé zdravotné dokumentácie a chorobopisy, ktorými poisťovne nedisponujú. Už sa rozumieme Marián? Jediné, čo by mohol niekto brať tak, že sa robí plno zbytočných úkonov, ktoré na zaočkovaných by sa nerobili. Omyl. Ak hospitalizujú dieťa zaočkované s istými príznakmi pneumokokovej infekcie, rovnako robia testy na zistenie pneumokokov atď. Rovnako ako zaočkovaného človeka bcg vakcínou s príznakmi tbc nepošlú domov, že choď, Ty si zaočkovaný, tbc nemôžeš mať...kapišto?

Pridať nový príspevok