Dovoľte mi vyjadriť svoj názor k infekciám v nemocniciach. Stal som sa sám obeťou infekčného ochorenia v nemocničnom zariadení. Je nemiestne myslieť si, že v súkromnej klinike sa vám to stať nemôže ale opak je pravdou. Aj keď určite v menšom množstve neodborným zákrokom poprípade prenosom môžete byť infikovaní aj tu. Je známe, že lekár pracuje aj v štátnom a zároveň aj v súkromnom sektore. Infekcie sa prenášajú z oddelenia na oddelenie súkromný sektor nevynímajúc. A to bol zrejme aj môj prípad kedy zdanlivo bežná operácia si vyžiadala dvojmesačnú hospitalizáciu z toho štyri dni v kritickom stave. Veľmi ma zaujal článok doc Maďara ktorý podrobne popisuje situáciu v našom zdravotníctve a skeptický postoj k hláseniam o výskyte ochorení. Je viac ako isté, že nemôžeme mať lepšie výsledky ako dosahuje Nemecko alebo USA to snáď uznajú všetci. Hygiena v zdravotníckych zariadeniach je v katastrofálnom stave. Boli ste niekedy v nemocnici na toalete??? Proste sú veci ktoré netreba komentovať. Postoj zdravotného personálu pritom nieje bez záujmu. Chýba ale niekto kto by vyčíslil sumu na liečbu pacientov takto zbytočne infikovaných.
Neznalosť a nezáujem nás jednoducho posúva pacientov na vedľajšiu koľaj nám neostáva nič iné iba dúfať, že ak sa raz do nemocnice dostaneme tak to prežijeme.
Nozokomiálne infekčné ochorenia v nemocniciach
Patrik Halo | 11.09.2011