Fokus vs Reflex a niektore tvrdenia

Denka | 14.03.2011

Vazeny pan doktor,
som rada, ze media sa zacali venovat teme ockovania, a trosku rozvirili hladinu verejnej mienky. Zaroven som rada, ze na Slovensku existuju aj komercne media, pretoze relacia Focus odvysielana na STV, mne ako rodicovi, nedala vobec, ale vobec nic. Tam nebola konkretne zodpovedana ziadna otazka. Mna nezaujimaju statisticke cisla z Konga, ja chcem vediet odpoved na otazku preco? Neviem ako Vas, ale mna aj na skole stopli, ked som zacala obkecavat otazku profesora a nedala som konkretnu odpoved - a vacsinou som to robila preto, ze som tu konkretnu odpoved nevedela. Nie je to nahodou tak aj v tomto pripade?
Co sa tyka ochoreni na DM 1.typu, je smutne, ze aj napriek tomu, ze sa vie, ze incidencia a prevalencia tohoto autoimunitneho ochorenia v detskom veku stupa, nie je snahou NIKOHO zahajit retrospektovne alebo prospektivne studie na odhalenie priciny ich vzniku. Konstatovanie faktov nikomu nepomoze a uz vobec nie rodicom takto potihnutych deti. Uz len to, ze ide o ochorenie na zaklade autoimunitnych mechanizmov by malo donutit lekarov a odbornikov pozastavit sa a porozmyslat, kedy zasahujeme do imunitneho systemu v takej miere, ze zblbne? A netvrdit dookola, ze etiopatogeneza ochorenia nie je zname, pravdepodobne ide o geneticku predispoziciu a/alebo posobenie faktorov vonkajsieho prostredia (kam patri aj ockovanie).
Co sa tyka hlasenia neziaducich ucinkov tvrdenie, ze sa hlasia na 100% povazujem za skutocne odvazne. Ked vezmem do uvahy len nas pripad, kedy sme mali riadne prestrelenu reakciu na TBC ockovanie a 2x sme skoncili na plucnom, pricom ani nasa pediatricka ani osetrujuci personal na plucnom neurobili o vysetreni ziadny zaznam ani zapis do karty a v tom pripade silne pochybujem, ze to hlasili, tak je zrejme ze hlasenie nie je 100%-ne. A myslim si, ze nie sme jediny pripad.
Nad Vasim dalsim tvrdenim som sa, so vsetkou uctou, len pousmiala - veta "...zavazne komplikacie po ockovani prakticky nepozname." mi silne pripomenula tvrdenie z cias komunizmu, kedy radioaktivny mrak po cernobylskej katastrofe vtedy este Ceskoslovensko obisiel.
Tiez som za to, aby sa na zodpovednost brali vyrobcovia vakcin za vyvolavanie strachu u rodicov - privlastky typu nebezpecne, zivot ohrozujuce, smrtelne su beznou sucastou letakov o vakcinach podsuvanych v cakarnach ambulancii detskych lekarov.
Dalej nesuhlasim ani s Vasim vyjadrenim na margo pani Rojkovej a pana Tuharskeho - to, ze niekto nema titul MUDr. neznamena, ze sa teme nerozumie. Prave naopak, mnohi lekari si myslia, ze absolvovanim lekarskej fakulty a ziskanim titulu uz vedia vsetko, co potrebuju a dalsie vzdelavanie im nic nehovori. Ani Vy nemate vystudovanu imunologiu a predsa ste v komisii pre imunizaciu. Alebo sa mylim? Tym samozrejme nechcem spochybnit Vasu odbornost, len chcem poukazat nato, ze aj obycajni ludia maju schopnosti a danosti rozumiet danej problematike.
Ostavam s pozdravom

Pridať nový príspevok